دکتر فرهاد گلی پور ،متخصص مغز واعصاب و استادیار دانشگاه علوم پزشکی زنجان و موسس و عضو هیات امنای جمعیت MS زنجاندر مصاحبه ای با خبرنگار وب دا به تشریح بیماری MS پرداخت
دکتر گلی پور بیان نمود که MSیک بیماری مزمن (درازمدت)و التهابی که نواحی متعدد (مولتیپل )از سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع )راگرفتار کرده که باعث سخت شدن (اسکلروز)بافت عصبی در ناحیه مبتلا شده و در نتیجه باعثاختلال در ارسال و دریافت پیامهای عصبی می شود.
ایشان گفتند این بیماری در حال حاضر حدود 5/2میلیون نفر را در جهان مبتلا نموده وبنا بر شرایط جغرافیایی نیز شیوع بیماری متفاوت می باشد،چنانچه در مناطق سردسیر و معتدل بیشتر ازنواحی گرمسیری و استوایی شیوع دارد.کشور ما نیز از این شیوع بالا مستثنی نمی باشد وحدود 30-40 هزار نفر در ایران مبتلا می باشند که با گذشت زمان این آمار رو به فزونی می باشد. سن شایع بیماران حدود 40-20 سالگی می باشد و در خانمها 3-2 برابر شایعتر از آقایان می باشد. در سفید پوستان شایعتر از سیاه پوستان دیده می شود. . . . ..
متخصص مغز اعصاب ذکر نمودند شیوع این بیماری در مناطقاستوایی نادر بوده و هر چه از خط استوا دور شده به شیوع آن افزوده می شود(تا عرضجغرافیایی65 درجه ).شیوع بیماری در بعضی از کشورها نظیر امریکا زیاد و در هند متوسطودر ژاپن و چین کم است.علت این پدیده احتمالا در ارتباط با استعداد نژادیاست.افرادی که قبل از15 سالگی از مناطق با شیوع بالا به مناطق با شیوع کم مهاجرت میکنند،شانس بیماری در آنها کم می شود ،در حالی که اگر بعد از 15 سالگی این مهاجرتاتفاق بیفتد،شانس بروز بیماری مانندکشور مبدا می باشد.
استادیار دانشگاه گفت علت مشخصی برای MS شناخته نشده است، اما تئوری های مختلفی وجود دارد . عقیده بر این است که MS یکبیماری خود ایمنی ( Autoimmune ) است که در آن سیستم ایمنی بدن به علل ناشناخته بهبافتهای خودی (میلین و سلولهای میلین ساز) حمله می کند .
ایشان عواملدخیل در ایجاد بیماری را به چند دسته تقسیم نمود که عبارتند از وجود زمینه ارثی، عوامل محیطی و سیستمایمنی
دکتر گفت به نظر می رسد که عواملژنتیکی در میزان استعداد ابتلاء به بیماری نقش دارد . این بیماری به خودی خود ارثینمی باشد، بلکه استعداد ابتلاء به بیماری، جنبه ژنتیکی دارد و اگر فرد مستعد از نظرژنتیکی، با عوامل محیطی خاص که تاکنون ناشناخته باقی مانده است مواجه شود، بیماری MS بروز می کند. هر چند که فرضیاتی در مورد نقش ویروسها به عنوان عامل بروز MS مطرحاست، اما تاکنون ویروس خاصی به عنوان علت بیماری معرفی نشده است. امروزه معتقدند که احتمالاًمجموعه ای از عوامل در بروز بیماری MS نقش دارند .
ایشان در بیان علائم بیماذی، منطقه تخریب میلین در مغز و نخاع را موثر دانستند. علاوه بر این، علائم بیماری دربیماران مختلف متفاوت بوده و پیش بینی نوع علائم در یک بیمار بسیار مشکل می باشد، چرا که عملکرد بسیاری از قسمتهای بدن ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد . علائمو نشانه های عصبی مختلفی که به علت درگیری نقاط مختلف سیستم عصبی مرکزی ایجاد شده،بروز می کند و غالبا با دوره های بهبودی و عود، در زمان های مختلف همراه می باشند (انتشار در مکان و زمان). ممکن است از اولین شروع علامت تا تشخیص قطعی، سالها طولبکشد و گاهی با برخی از بیماری های دیگر و حتی بیماری های عصبی و روانی، اشتباهگردد. سیر بیماری نیز بسیار متغیرو غیر قابل پیش بینی بوده و از موارد بدون علامت تا انواع سریعا پیشرونده دیده میشود بر این اساس چند نوع از بیماری را میتوان مشخص نمود)
دکتر گلی پور گفت در شایع ترین نوع بیماری،غالبا علایم در حملات اولیه بطور نسبتا کامل بهبود می یابند، ولی در حملات بعدی،بهبودی اکثرا ناکامل است. بنابراین در صورت عدم درمان، علی رغم ماهیت بهبود یابنده عود کننده ی بیماری، سیری تدریجا پیشرونده داشته و در دوره های بهبودی به مرور کمترو ناقص تر می شود. بتدریج تعداد حملات بیماری بیشتر شده و علایم حاصله از انهاشدیدتر شده و در مراحل نهایی سبب زمین گیر شدن بیمار می شود.
متخصص دانشگاه علوم پزشکی زنجان بطور کلی علایم بیماری MS رادر سه گروهعلایم اولیه :علایمی هستند که مستقیما بر اثر از بین رفتن میلین در اعصاب خاصی ایجادمی شوند مثل تاری دید و..، علائم ثانویه :عوارضی هستند که بر اثر علایم اولیه ایجاد می شوند مانند مشکل اولیهفلج یک اندام که می تواند منجر به بروز مشکل ثانویه لاغر شدن عضلات به علت عدمفعالیت شود وعلائم ثالثیه :عوارض روحی ، روانی و اجتماعی هستند که براثر علائم و مشکلات اولیه وثانویه ایجاد می شوند مثل بیماری که قادر به راه رفتن نباشد ، ممکن است شغلش را ازدست بدهد و در نتیجه دچار افسردگی شود. طبقه بندی نمود و برخیاز علائم بیماران MS را به شرح ذیل بیان نمود
· مشکلات چشمی (تاری دید ،دوبینی و ...) : تاری دید که در اثر التهاب عصب بینایی ایجاد می شود یکی از علائمشایع در شروع بیماری می باشد (25 %) و به صورت یک چشمی همراه با درد در هنگام حرکتچشم و اختلال دید رنگی می تواند بروز نماید
· علائمحسی : بصورت بی حسی و گزگز شدن قسمتی از بدن که یکی دیگر از علائم شایع در شروعبیماری MS می باشد .
· علائم حرکتی : بصورت ضعفیا فلج قسمتی از بدن .
· خستگی یا ضعف غیر معمول .
· سرگیجه و عدم تعادل ولرزش بدن و هماهنگی ضعیف در انجام حرکات ظریف .
· سفت شدن یا گرفتگی عضلاتو درد آنها .
· مشکلات ادراری و مدفوعی .
· مشکلات جنسی .
· مشکلات گفتاری .
· تغییرات خلقی ، خصوصاًافسردگی .
· اختلالات حافظه و تمرکز
منبع : سایت وبدا